onsdag 2 mars 2011

Nong Shim - Kimchi Ramyun



Det mest självklara valet när jag botaniserade i nudelhyllorna på Khai Hoan då min kärlek till kimchi närmar sig absurda proportioner. Jag har vid fler än ett tillfälle förstört all mat som hade oturen att råka befinna sig i kylskåpet samtidigt som denna jäsande koreanska nationalrätt, vanligast bestående av kinakål, chili och ingefära. Det var rätt länge sen jag gjorde en egen sats kimchi (det tar ungefär en vecka att göra, en olidligt lång tid att vänta eftersom kimchibegäret när det väl dyker upp måste stillas inom loppet av några timmar...). Jag har därför mest köpt färdig, kinesisktillverkad kimchi - vilket är ett rätt dåligt substitut, ofta med E-tillsatser och mononatriumglutamat. Bra kimchi klarar sig utan sånt, men i snabbnudlarnas värld är allt tillåtet! Dessa nudlar är tillverkade av ett kinesiskt företag, Nong Shim, och påsen innehåller en rejäl portion - 120g torrvikt. Koktiden är enligt anvisningarna hela 4-5 minuter (?!)
Utöver kimchi så är de även smaksatta med fläsk och gräslök, vilka är tydliga och angenäma komplement. Små bitar av illröd torkad kimchi flyter omkring i soppan. Den är heller inte så stark utan mer välavvägt mellan hetta och syrlighet. Tyvärr är kimchismaken inte fullt så tydlig som jag hade hoppats - om man inte ätit kimchi tidigare så finns risken att man inte vet vad man ska leta efter i smakspektrumet. Om man hittar kimchi i affären så rekommenderar jag att man köper med sig en förpackning/burk och tillsätter lite på eget bevåg. Men ändå, stabila nudlar av det lite mer matiga hållet och mättnaden håller i sig länge.

4 av 5  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar